Portugalsko 2019

Camino (cesta), je obecný název pro poutní svatojakubskou cestu, která se dá jít prakticky odkudkoliv. Cílem je španělské město Santiago de Compostela. Primárně je určena asi věřícím lidem, ale může jí jít prakticky kdokoliv. Jedinou podmínkou pro její absolvování, pokud tedy člověk touží v cíli po diplomu, je mít poutnický pas, do kterého poutník cestou sbírá razítka coby důkaz toho, že vybranou trasu šel a ujití nejméně posledních 100 km. A taky mušle na batohu jako symbol poutníka. Já jsem si z mnoha variant vybral portugalskou centrální cestu z Porta. Její délka je nějakých 250 km.

Teplota v Portugalsku i ve Španělsku byla až na poslední den příjemných 26 st.C., přestože v česku panovaly tropy.

Zkušenosti z Portugalska – vstřícní a přátelští lidé, nádherná města i příroda. Výborně značená cesta.

Zkušenosti ze Španělska – lidé už méně vstřícní, města už ne tak hezká. Zhoršilo se i značení cesty a zvýšily ceny 🙂 a taky dost nenávistné nápisy cestou proti feminismu, homosexualitě a imigrantům.

Cestu jsem šel sám a „seznamoval“ se s ostatními poutníky (pilgrims angl., peregrinos španělsky) prohozením pár slov cestou nebo večer na ubytovnách, tzv. albergue. Poutnickým pozdravem je „Bom Camino“ v portugalsku a „Buen Camino“ ve španělsku. Já většinou zdravil i místní prostým hello 🙂

Nové poznatky a znalosti – tapas, tj. malé občerstvení podávané k nápoji (víno nebo pivo) „zdarma“, pivo má obvyklou míru pouze 0,3l, víno rozlévají jako copa (sklenice) bez jakékoliv míry od oka a je to někde mezi 1-1,5 dcl, výjimečně bych to tipnul na 2 dcl.

A zkušenosti – než si vypiješ poslední vodu, zjisti, zda pramen, který vidíš, funguje 🙂

Albergue jsou státní a soukromá. Ty státní jsou v Portugalsku za 5 eur, ve Španělsku za 6 eur. Pokud člověk přijde pozdě, což posledních 100 km je prakticky vždy, protože to jdou mraky lidí, musí už se spokojit se soukromým albergue tak za 12-16 eur. Ale zase do soukromého není potřeba deka, spacák, protože má člověk k dispozici veškeré lůžkoviny.

Z národností, které jsem cestou potkal, jsou jednoznačně nejhorší mladí Němci. Jsou hluční a vůbec neberou ohledy na ostatní. A taky jsou to socky. V krámu si koupí víno za pár eur a v restauraci si půjčují sklenice na víno, zaberou místa a chlastají to tam… A Češi. Bohužel jsem byl svědkem toho, jak se domlouvají, jak něco ukrást v krámě… Ostuda.

mapa treku je tady

fotky jsou tady

8 thoughts on “Portugalsko 2019

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.